NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
1
4-5-6-7
13
10
4WORED3.MP3

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
[HABER ANALİZ] GÜRCİSTAN'I BEKLEYEN DEĞİŞİM RÜZGâRLARI

12 Ağustos Salı günü öğlen saatlerinde Devlet Başkanı Medvedev, "Gürcistan'ı barışa zorlama" operasyonunu sona erdirmeye karar verdiğini açıkladı. Medvedev, operasyonda arzulanan hedeflere ulaşıldığını, Rus barış gücü askerlerinin ve Rus vatandaşlarının güvenliklerinin sağlandığını, saldırgan tarafın cezalandırıldığını ifade etti. Böylece, dört gün süren savaş sona erdi.
13-08-2008 - kez okundu

Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Güney Osetya'ya askeriharekât düzenlerken artık Gürcistan'ın eski Gürcistan olamayacağının farkındaydı. Saakaşvili'nin planı, yıldırım operasyonu ile G. Osetya'yı ele geçirmek, etnik temizlik korkusu ile Oset halkını Kuzey Osetya'ya göçe zorlamak, dünyayı arkasına alıp ateşkes ilan ederek Rusya Federasyonu ile uzun yıllar müzakerelerde bulunarak G. Osetya'yı yutmaktı. Saakaşvili'nin planı tutmadı; ama G. Osetya savaşı sonrası Gürcistan'ın eski Gürcistan olamayacağı öngörüsü doğru çıktı.

Bundan sonra Gürcistan'ı nasıl bir gelecek bekliyor? Gürcistan, yüzünü Batı'dan dönüp Rusya Federasyonu'na yakınlaşmayacaktır. Ancak, Saakaşvili de orta ve uzun vadede kalıcı olmayabilir. Saakaşvili'nin yerine Avrupa-Atlantik dünyasıyla iyi ilişkileri olan, iyi İngilizce konuşan, Rusya Federasyonu ile daha dengeli politikalar yürüten ve muhtemelen eşi de Batı kökenli yeni bir genç lider bulunabilir. Bu yeni genç lider, Sovyet zamanından kalan bürokrasiyi daha hızlı tasfiye edebilir. Gürcistan'da piyasa ekonomisini yerleştirmenin ötesinde Dubai, Singapur ve Hong Kong modeli gibi açık pazar haline getirebilir. Böylece, doğal kaynak yoksunu Gürcistan'ı Batı destekli ticaret üssü haline getirerek refahı artırabilir. Ayrıca, Saakaşvili veya yeni devlet başkanı, Avrupa-Atlantik dünyasıyla hızla bütünleşmek için zamana karşı yarışan Gürcistan'ın önündeki en büyük engel olan Abhazya ve G. Osetya sorunları üzerinde radikal kararlar alabilir. Ürdün'ün Batı Şeria üzerindeki egemenlik haklarından vazgeçtiği gibi Tiflis de Abhazya ve G. Osetya üzerindeki egemenlik haklarından vazgeçebilir. Tiflis, bu hamleyi yaptığı takdirde hem Avrupa-Atlantik dünyasıyla bütünleşebilmek için engeli kalmayacaktır, hem Rusya Federasyonu'nun Abhazya ve G. Osetya'yı koz olarak kullanarak Gürcistan'ın önünü tıkamasını önleyecektir, hem de Abhazya ve G. Osetya'nın bağımsızlığını tanımaya niyetli olmayan ve sadece Gürcistan'a karşı kullanan Moskova'yı zor durumda bırakacaktır.

Saakaşvili koltuğunda otursa da oturmasa da Gürcistan'da anayasal düzen de değişebilir. Gürcistan'da aydınlar, kilise ve muhalefet partileri Sovyetler Birliği'nden miras kalmış olan ve gücün devlet başkanlığında toplandığı mevcut anayasal düzeni sağlıksız buluyor. Çünkü, mevcut anayasal düzen G. Osetya Savaşı gibi devlet başkanının tecrübesiz davranışlarıyla ülke için büyük sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle, Gürcistan'da Sovyet tipi devlet başkanlığı sisteminden, yönetim gücünün dağıtıldığı parlamenter sisteme geçiş olabilir. Gürcistan'da aydınların, kilisenin, muhalefet partilerinin ve Saakaşvili'ye destek veren birçok kişinin genel isteği meşruti monarşidir. İngiltere, İsveç ve İspanya gibi kraliyet ile birlikte demokratik bir düzen arzulanmaktadır. Bu konuda, 18. yüzyılda yaşamış olan II. Irakli'nin soyu olan Bagrat (Bagrationi) sülalesinden bir genç aranmaktadır. Söz konusu sülaleden insanlar günümüzde Gürcistan, Abhazya, Türkiye, İspanya ve İtalya'da yaşamaktadır. Gürcistan'da meşruti monarşi üzerine konsensus oluşmuş olmasının ilk nedeni, devlet başkanının yetkilerinin demokratik düzen içinde sınırlandırılması ise ikinci nedeni Abhazya ve G. Osetya'yı da kapsayacak şekilde toprak bütünlüğünün ancak ortaçağda olduğu gibi kraliyet yönetimi ile sağlanacağı düşünüldüğü içindir.

Türkiye kısa süren bu savaş sırasında insani önlemler alma dışında genel olarak adım atmamıştır. Genel olarak merak edilen konu akrabalık içinde olduğumuz Gürcü, Abhaz ve Osetler yerine enerji hatlarının durumu olmuştur. Ankara'nın ana gündem maddesi, Gürcistan ve G. Osetya yerine İran ve Ahmedinejad'ın Türkiye ziyareti olmuştur. CHP ve MHP başta olmak üzere muhalefet partilerinin de söz konusu savaş üzerine açıklama yapmaması, duyarsız kalması dikkat çekicidir. TBMM Dış İlişkiler Komisyonu ile birlikte Meclis de tatili ileri sürerek bu krizi görmemezlikten gelmiştir. Bu kısa süren savaş Türkiye'ye artık yakındaki uzak komşumuz Kafkasya'da akrabalarımızın tamamını kapsayacak politikalar üretme zamanının geldiğini göstermiştir.
HASAN KANBOLAT - ASAM Kafkasya Uzmanı

Etiketler:
haber analiz gürcistan bekleyen değişim rüzgã¢rları

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır